Lämmitys

Huonelämpötilan tulee olla asuintiloissa n. + 20 – 21 C. Tämä lämpötila saattaa tuntua joistakin asukkaista kylmältä, mutta eri tutkimusten mukaan se on kaikkein terveellisin. Pölyhaitta kasvaa runsaasti lämpötilan noustessa. Lisäksi jo yhden asteen lämmön lisäys nostaa lämmityskustannuksia noin 5 %.

Huonelämpötilaa säädellään termostaatilla. Toimiakseen termostaatti vaatii tilaa ja aikaa. Termostaatin edessä ei saa pitää paksuja verhoja eikä lämpöä tuottavia laitteita kuten esim. televisio, eikä termostaattia saa piilottaa pöytälevyn tai muun tason alle. Termostaatti ei tunnista lämpötilaa, jos ilmankierto estyy.

Termostaatteja ei saa kiertää väkivalloin, niiden säätelymahdollisuus on vain 2…3 astetta. Termostaattinen patteriventtiili ottaa huomioon auringosta, sähkökojeista, valaistuksesta ja ihmisistä saatavan lämmön. Ota huomioon myös, että ulkolämpötilan äkilliset muutokset vaativat aikansa lämmön tasaantumiseksi huoneistossa.

Älä mittaa patterin lämpötilaa, vaan mittaa huonelämpötilaa. Huonelämpötila mitataan virallisesti 1,5 metrin korkeudelta. Ilmanvaihdosta johtuen lämpötila vaihtelee huoneen eri osissa. Muista, että kätesi lämpötila on n. + 35 C, se aistii esim. + 30 C:n patterin viileäksi, mutta tosiasiassa tämä patteri lämmittää + 21 C:sta huonetta.

Ohjeita lämmityksestä

1. tarkista, että patteritermostaatti on auki
2. ilmoita heti huoltoon patterin vesivuodosta
3. hanki tarkka lämpömittari ja sijoita se johonkin oleskelu alueelle ei ulkoseinälle
4. seuraa huonelämpötiloja, ilmoita yli- tai alilämmöstä huoltomiehelle. Patteri lämpenee varmasti, kunhan termostaatti ensin reagoi lämpötilan alenemiseen
5. patteri voi olla ajoittain jopa kylmä tai vain yläosastaan lämmin, tämä osoittaa termostaatin toimivan mikäli patterista kuuluu ääntä ”lorisee” tai patteri ei lämpene koko pituudeltaan on patterissa ilmaa
6. jos itse ilmaat patteria sulje ensin termostaatti ja avaa vasta sen jälkeen ilmausruuvi, kun ilmausruuvista tulee vettä sulje se ja avaa termostaatti.

Veden hinta on vuodesta 1999 lähtien noussut yli puolella, lisäksi perusmaksut ovat nousseet kolmen kertaiseksi ja hulevedestä on alettu perimään myös perusmaksua. Kaukolämmön ja sähkön osalta hinnat ovat nousseet kaksinkertaiseksi.

Tekniset säästökeinot: Perusvirtaaman alentaminen

Kaksiotehanojen virtausominaisuuden ovat noin 18 litraa minuutissa, kun se samalla putkikoolla ja paineella vipuhanoja käytettäessä on esim. suihkussa 12 litraa minuutissa. Tämä ylimääräinen juoksutettu vesimäärä ei lisää hanan käyttömukavuutta, vaan on hukkajuoksutusta ja ylimääräisiä kustannuksia. Vipuhanojen normivirtaamat tulisi säätää seuraaviksi:

  • pesuallas 6 litraa/minuutissa
  • keittiö ja suihku 12 litraa/minuutissa
  • varustamalla yhteisten saunojen suihkut toimimaan painonappihanoilla voidaan veden kulutus saada alenemaan näissä tiloissa jopa puoleen.

Tekniset säästökeinot: Veden paineen vakioiminen

Vakiopaineventtiilin asentamisella kiinteistöön saadaan vakioitua putkiston painetaso kaikissa huoneistoissa ja kaikissa olosuhteissa riittävälle tasolle. Vakiopaineventtiili alentaa vedenkulutusta kokemusten mukaan 5 – 25 %. Lämmitysenergian kulutus laskee, kun lämpimän käyttöveden kulutus laskee. Putkistojen ääniongelmat poistuvat. Putkistojen korroosiovauriot vähenevät.

Veden hinta on vuodesta 1999 lähtien noussut yli puolella, lisäksi perusmaksut ovat nousseet kolmen kertaiseksi ja hulevedestä on alettu perimään myös perusmaksua. Kaukolämmön ja sähkön osalta hinnat ovat nousseet kaksinkertaiseksi.

Tekniset säästökeinot: Käyttötottumisten muuttaminen

Muuttamalla käyttötottumuksiaan voi jokainen asukas vaikutta merkittävästi talon kokonaisveden kulutukseen. Käytä vettä vain silloin, kun tarvitset sitä.

Suihku
Sulje hana siksi aikaan, kun et tarvitse vettä esimerkiksi saippuoinnin, tukan shampoolla ja hoitoaineella käsittelyn ajaksi.

Parranajo ja hampaidenpesu
Pesuallashanasta on tarpeetonta juoksuttaa vettä koko parranajon tai hampaidenpesun ajan.

Keittiö
Astioiden huuhtelu juoksevan veden alla kuluttaa paljon vettä, vältä veden turhaa juoksuttamista. WC:Kuivien roskien huuhtelu WC-pöntöstä alas kuluttaa tarpeettomasti vettä. Kun WC-tilaan sijoitetaan paperikori kuivia roskia varten, ei vettä tarvita lainkaan niiden poistamisessa. Paperikori vain tyhjennetään siivouksen aikana kuten muistakin tiloista.

Veden kulutuksesta

Hyvä säästövinkki on se, että vettä ei juoksuteta turhaan, koska kymmenen minuutin suihkuttelu vie 120 litraa vettä. Lämmintä vettä kannattaa käyttää harkiten, koska veden lämmittäminen nappaa kiinteistön lämmityskuluista 35-40%.

Muista myös nämä vinkit: Pese täysiä koneellisia astioita ja pyykkejä. Tiputtavat hanat ja wc-pöntöt kannattaa korjauttaa. Suomalaiset kuluttavat vettä n. 155 ltr/as/vrk, mutta ääripäät ovat 90-290 ltr/as/vrk. Vuorokautinen vedenkäyttö jakaantuu seuraavasti: Peseytyminen vie 38%, wc:n huuhtelu 26%, astioiden- ja pyykinpesut vievät molemmat 13%, ruuanlaitto ja juoma 5%, siivous 3% ja kasvit ja puutarha 2%.

Start typing and press Enter to search

Asiakaspalaute
Asiakaspalaute
Seuraava
Halutessasi voit jättää sähköpostisi mahdollista yhteydenottoa varten:
Takaisin
Lähetä
Kiitos palautteestasi!